Spitzen passen

Elegantie en een technisch perfecte uitvoering op spitzen is alleen mogelijk met perfect passende spitzen. Het deskundig laten aanmeten van de juiste spitzen is dan ook heel belangrijk.

Bij Gessica Dancewear kan je op afspraak spitzen komen passen. Er wordt dan ruim de tijd voor je genomen om de juiste spitzen voor je te vinden. Hou er rekening mee dat een afspraak om spitzen te laten aanmeten ongeveer een half uur duurt. Voor het maken van een afspraak kan je bellen met Gessica Dancewear: 072 - 515 62 30.

Als je spitzen komt passen (maar eigenlijk altijd als je je spitsen draagt) zorg je ervoor zorgen dat je teennagels zijn geknipt. Dit voorkomt blessures tijdens het dansen en belemmert je tijdens het passen van de spitzen in de winkel.

Spitzen anatomie

spitzen anatomie

1. Throat Line
2. Sock
3. Shank/Insole
4. Modified Vamp
5. Block /Box
6. Binding
7. Side Seam
8. Wing
9. Drawstring
10. Vamp
11. Platform
12. Heel Strap
13. Outsole
14. Pleats

Je nieuwe spitzen klaar maken voor gebruik

Spitzen zijn links en rechts ongeveer gelijk omdat anders de balans van de danser verstoord wordt. Je kan de spitzen wel met 'links' en 'rechts' merken om ze uit elkaar te houden. Als je ze regelmatig omwisselt gaan ze langer mee.

Om meer grip op de vloer te hebben kan je een spitzenleertje op het platvorm vastmaken. Gebruik textiellijm om het leertje op het platvorm vast te maken. Smeer de lijm op de gladde kant van het leertje. De ruwe kant van het leertje zit dus aan de buitenkant; dit zorgt ervoor dat je wat meer grip hebt. Een andere manier om meer grip te hebben is om het platvorm met garen te stoppen met een kruissteek.

De linten kan je met naald en draad aan je spitzen vastzetten. Om de juist plek te bepalen voor het aanzetten van het lint vouw je de hiel van de spitz plat naar voren. De punten van de vouw worden de aanzetpunten van het lint.

spitz dubbelvouwen

Het lint vouw je twee maal dubbel voor je het vast zet tegen de binnenzijde van de spitz. Dit voorkomt dat het lint gaat rafelen. Je zet nu dit gevouwen eindstuk van het lint met een speld vast op de aanzetpunten. Daarbij laat je het lint iets schuin naar voren wijzen. Daarna maak je met naald en garen het lint rondom met kleine steekjes vast.

lint vastzetten

Elastiek kan je op verschillende manieren vastmaken aan je spitzen, dat hangt onder andere af van het soort elastiek. Meestal wordt het elastiek vastgemaakt volgens één van beide voorbeelden hieronder.

elastiek vastmaken

De linten strik je op de volgende manier:

  1. Sla het lint van de buitenzijde als eerste over je voet;
  2. Sla nu het lint van de binnenzijde eroverheen en nogmaals rond je been;
  3. Sla nu het eerste lint ook nog een slag om je been. De uiteinden maak je vast met een platte knoop.

linten strikken

Het knoopje kan je mooi wegwerken door de uiteinden onder de linten te schuiven. Je kan ze er ook achterlangs halen en om de linten heen slaan als een bandje. Zo ben je helemaal zeker dat de uiteinden van de linten niet zichtbaar zijn.

knoopje maken en wegwerken lintGratis verzending bij besteding van minimaal 75 euro

ballerina in zwartwit

ballerina